16 Ağustos 2013 Cuma

Hünkar Begendi Yemeği

Merhaba,

Sürekli kozmetik, çocuk konuşacak değiliz ya! Bugünde ilk defa denediğim ve her zaman yapımını çok zor sandıgım bir yemekten bahsedeceğim; Hünkar Beğendi!




Öncelikle bu tarif için Özge'nin Oltası 'na teşekkürlerimi borç bilirim :-)

Malzemeler;

Yarım kg. Kuşbaşı dana eti (Kuzu da olabilir)
1 adet soğan
3 adet domates(Rendelenmiş)
Tuz, karabiber, kimyon
4 adet patlıcan
2 yemek kaşığı kadar tereyağı
2 yemek kaşığı un
1 su bardağı süt
1/2 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Muskat rendesi( Tercihen, evde olmadığı için koymadım)

Yapılışı;

Öncelikle etimizi düdüklü tencereye üzerini geçecek kadar su ekleyerek ocaga koyuyoruz. Yaklaşık 40 dakika yetiyor.(Bende tefal clipso var). Etler pişmeye yakın ayrı bir tencerede soğanlarımızı kuşbaşı doğrayıp zeytinyağı ile kavuruyoruz. Daha sonra sırasıyla etlerimizi, domateslerimizi ve baharatlarımızı koyup pişiriyoruz. 

Et yemeğimiz pişerken ocakta patlıcanlarımızı kozluyoruz. Kozlenen patlıcanlarımızın kabuklarını soyup rondoya koyuyoruz (Kozlenmiş patlıcanlarımız püre haline gelecek). 

Ayrı bir tencereye 2 yemek kaşığı tereyağını koyuyoruz, tereyağı eridiği zaman unumuzu da koyup hafif kokusu çıkana kadar karıştırıyoruz. Ardından 1 bardak sütümüzü de ilave edip karıştırmaya devam ediyoruz (Kıvam muhallebi gibi olacak). Eger kıvamı çok katı geldiyse biraz daha süt ilave edebilirsiniz. Karışım hazır oduğunda içine püre haline getirdiğimiz patlıcanlarımızı da koyup biraz daha karıştırıyoruz, bu karışımın içine rendelenmiş kaşar peynirimizi de koyup ocağı kapatıyoruz. 

Servis yaparken de tabağımıza önce patlıcanlı karışımımızı, ardından üzerine de et yemeğimizi koyuyoruz. Muskatın da hünkar beğendiye çok yakıştıgını söylüyorlar; ama evde olmadıgı için koymadım. 

Afiyet olsun...




2 yorum:

  1. Nasıl canım istedi keşke dolaptan kıyma yerine kuşbaşı çıkarsaymışım :/ Size afiyet olsun, ellerine sağlık. Bende yarın yaparım artık ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sagol cnm. Yarın olsun güç olmasın; ama kesinlikle dene :-) Size de afiyetler olsun şimdiden.

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...